'Orta Çağ'ın hoşgörü kenti Ani' çetin kışta da ilgi görüyor

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve kış mevsiminde de yoğun ilgi gören Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani Örenyeri'ni, 2019 yılında 129 bin kişi ziyaret etti.

Genel 15.02.2020 13:27:36 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.02.2020 13:27

KARS (AA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Kars'taki Ani Örenyeri, kış aylarında da ziyaretçi akınına uğruyor.

Kars kent merkezine 48 kilometre uzaklıktaki Arpaçay Vadisi yakınında bulunan "dünya kenti", "medeniyetler beşiği", "binbir kilise" ve "40 kapılı şehir" olarak da adlandırılan Ani Örenyeri, 961-1045 yıllarında Pakraduni Hanedanlığı döneminde Ermeni hükümdarlarına başkentlik yaptı. 11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de barındıran ve 2012'de UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesi'ne dahil edilen Ani, 2016'da Dünya Mirası olarak tescil edildi.

Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratlı Krallığı, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ile Rusların hüküm sürdüğü Ani'yi, 2019 yılında 3 bin 238'i yabancı olmak üzere 129 bin 38 kişi ziyaret etti.

Beyaz örtüyle kaplanan antik kent göz kamaştırıyor

Kurulduğu günden itibaren 23 medeniyete ev sahipliği yapan, aynı zamanda Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giriş kapısı olan Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani, farklı medeniyetlerden mimari eserlerle dikkati çekerken kış ayında da turistlerin gözlerini kamaştırıyor.

Turist rehberi Ozan Baykara, AA muhabirine, Muğla'dan turist kafilesiyle geldiklerini ve Ani'ye hayran kaldıklarını söyledi.

Ani'nin her mevsim ayrı bir güzelliği olduğunu ifade eden Baykara, şöyle konuştu:

"Kış aylarında hemen hemen her hafta geliyoruz, kar ve tarihin buluştuğu kadim bir şehir burası, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı çalışmalarla burayı gezerken tarih insanlara anlatabiliyoruz. Ani'nin yazın ayrı kışın da ayrı bir manzarası var. Kış aylarında beyaz gelinlik giymiş bir şehir gibi burada duruyor. Herkesin gelip görmesini tavsiye ediyoruz. Bu güzellikte turist rehberleri olarak başka bir antik şehir göremiyoruz. Ani, Türkiye'de manzarası en güzel antik şehirlerden birisi. Ege'den buraya ayrı bir ilgi var. Orada denize sıfır bir seviyede burada 2 bin rakımlara geliyoruz. İnsanların özel bir ilgisi oluyor, bir de kar görmedikleri için daha çok ilgi görüyor."

"Sınır şehrinde bu kadar mimari yapının olması beni çok etkiledi"

Ziyaretçilerden Berkay Kiraz ise Kars'a ilk defa geldiğini belirtti.

Yaz mevsiminde de bölgeyi ziyaret etmek istediğini aktaran Kiraz, "Beyaz gelinliğini giyen Ani muhteşem görünüyor. Bu sınır şehrinde bu kadar mimari yapının olması beni çok etkiledi. Burada farklı dinlerde yaşamış insanların barışçıl içerisinde yaşadıklarını görüyoruz. Burayı gezip gördükçe insanın bakış açısını değiştirecek çok şey var, mutlaka gelinmesi gereken yerlerden birisi." diye konuştu.

Muğla'dan bölgeyi ziyarete gelen Ömer Çolak da Ani'ye hayran kaldığını dile getirerek, "Doğasıyla, eserleriyle çok güzel herkesin görmesini tavsiye ediyorum. Kış ayında beyaz gelinliğini giydi ve çok mükemmel görünüyor. Burayı bize bırakan atalarımıza sürekli dua etmemiz lazım." ifadesini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ