'Koalisyon oluşturulması güvensizliği artırır'

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, 'Koalisyon oluşturulması güvensizliği artırmaktan başka bir işe yaramaz.' dedi.

Genel 23.07.2019 14:21:42 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.07.2019 14:21

ANKARA (AA) - İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Basra Körfezi'nin güvenliğini sağlamak adına ABD ve İngiltere öncülüğünde oluşturulması planlanan uluslararası koalisyonun bölgeyi güvensiz hale getireceğini söyledi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Cihangiri, Elburz eyaletini ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ve İngiltere'nin Basra Körfezi'nde güvenliği sağlamak için uluslararası koalisyon oluşturma planını değerlendirdi.

Bölgede yabancı güçlerin oluşturacağı bir koalisyona ihtiyaç duyulmadığını belirten Cihangiri, "Bu tür koalisyonlar ve yabancıların Basra Körfezi'ndeki varlığı zaten güvensizliğe neden oluyor. Koalisyon oluşturulması güvensizliği artırmaktan başka bir işe yaramaz." dedi.

"Güvenlik istiyorlarsa İran üzerindeki baskıları kaldırsınlar"

Körfezdeki güvenliğin yalnızca İran ve bölge ülkelerinin yardımıyla sağlanacağını vurgulayan Cihangiri, "İran üzerindeki baskıları kaldırsınlar ve mantıklı müzakereye girişsinler. O zaman Basra Körfezi'nin herkes için güvenli bir yer olduğunu görecekler." değerlendirmesinde bulundu.

Basra Körfezi ve çevresinde son aylarda yaşanan hadiselere işaret eden Cihangiri, "Bu olaylar, İran'la edep ve mantık çerçevesinde konuşulursa bölgedeki sorunların çözüleceğini aksi davranışta bulunurlarsa kendilerinin kaybedeceğini ve bölgemizin de zarara uğrayacağını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

ABD'nin İran'a yönelik baskıları artırması Körfez'i gerdi

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra İran petrolünü hedef alan yaptırımlarının bir sonucu olarak görülen Basra Körfezi ve çevresindeki tansiyon son haftalarda iyice yükseldi.

İlk olarak 13 Haziran'da Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun Tahran ziyareti sırasında Hürmüz Boğazı'nın hemen güneyinde bulunan Umman Körfezi'nde biri Japonya, diğeri Norveç'e ait iki tankere saldırı düzenlenmişti. ABD ve İran saldırılarla ilgili karşılıklı birbirini suçlamıştı.

İran, 20 Haziran'da hava sahasını ihlal eden ABD'ye ait insansız hava aracını (İHA) düşürmüştü. Washington'un doğruladığı olay sonrasında ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik askeri saldırıdan son anda vazgeçtiğini açıklamıştı.

Trump, 18 Temmuz'da Basra Körfezi'nde ABD'nin USS Boxer savaş gemisine yaklaşan İran'a ait bir İHA'nın düşürüldüğünü duyurmuş ancak iddia İran tarafından reddedilmişti.

Körfezde son olarak 19 Temmuz'da İngiltere'ye ait Steno İmpero adlı petrol tankeri denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle İran tarafından alıkonulmuştu. Tankerin, 4 Temmuz'da Cebelitarık'ta İran'a ait Grace 1 adlı petrol tankerinin Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle İngiltere tarafından el konulmasına misilleme olarak alıkonulduğu belirtiliyor.

İngiltere, dün, Avrupa ülkelerine Basra Körfezi'nde seyrüsefer güvenliğini sağlamak için Avrupa öncülüğünde bir koalisyon kurulması çağrısında bulunmuştu.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford da iki hafta önce yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı ve Bab'ul Mendeb'de seyrüsefer güvenliğini sağlamak için bir koalisyon kurulması konusunda bazı ülkeler ile temas içerisinde olduklarını belirtmişti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

Vanspor PFDK’ya Sevk Edildi: Taraftarın Tezahüratı Cezaya Neden Oldu


Van Spor

Galatasaray evinde Bodo/Glimt ile karşılaşacak


Van Spor

Galatasaray Sahaya Galibiyet İçin Çıkıyor: Bodo/Glimt Maçı Kadrosu Netleşti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ