BM'de YPG/PKK skandalı

Birleşmiş Milletler, SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK ile 'bünyesindeki çocuk savaşçıları bırakması' için resmi törenle anlaşma imzaladı.

Genel 1.07.2019 23:53:13 0
BM
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.07.2019 23:53

NEW YORK (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin silahlı çatışmalarda çocuklar konusundaki özel temsilcisi Virginia Gamba, 29 Haziran'da BM Cenevre ofisinde bir araya geldiği SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK üyesi Mazlum Abdi ile örgütün "bünyesindeki çocuk savaşçıları bırakması için" eylem planına resmi törenle imza attı.

BM'den yapılan açıklamada, "SDG'nin, bu anlaşma ile çocukları savaşçı olarak kullanmamayı, bünyesindeki kız ve erkek çocuklarını belirleyerek ayırmayı ve bu konuda önlemler almayı taahhüt ettiği" bildirildi.

Özel temsilci Gamba ise "eylem planı" olarak tanımlanan anlaşmaya ilişkin, "Suriye'deki çocukların korunması için önemli bir gün ve SDG'nin şemsiyesi altında faaliyet gösteren hiçbir örgütün bundan sonra çocukları savaşçı olarak kullanmayacağına dair sürecinin başlangıcı." değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada, eylem planının, "Birleşmiş Milletler ve Suriye Demokratik Güçleri arasındaki aylarca süren istişareler sonucu imzalandığı" ifade edildi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise günlük basın brifinginde anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Özel Temsilcinin (Virginia Gamba) eylemleri, SDG ya da daha önce de görüşmeler yapmış olduğu hiçbir silahlı gruba siyasi meşruiyet tanındığı anlamına gelmiyor. Onun görevi çocukları çatışmalardan kurtarmak ve kendisi buna odaklanıyor. (Örgütle) etkileşimi hiçbir şekilde herhangi bir gruba meşruiyet tanımıyor." ifadesini kullandı.

Dujarric, ABD'nin sürece dahil olup olmadığına ilişkin ise eylem planının BM ve YPG/PKK'nın paravanı SDG arasında imzaladığını kaydetti.

Skandal "eylem planı"nın detayları ortaya çıkmaya başladı

AA muhabirine konuşan BM Cenevre Ofisi Genel Direktörünün Basın Sözcüsü Alessandra Vellucci, skandal planın "güvenlik sebeplerinden dolayı kamuoyuna duyurulmadığını" savundu.

Sözcü Vellucci, "Güvenlik nedeniyle sadece birkaç kişinin bu toplantıdan haberi oldu. Gizli tutulmasının tek sebebi bu." dedi.

Geçen yıllarda, BM Cenevre Ofisinde pek çok kez Suriye konulu toplantılar yapıldığının ve "düşman taraflar" katılmasına rağmen bu toplantıların günler öncesinden kamuoyuyla paylaşıldığının hatırlatılması üzerine Vellucci, "her toplantının kendine has özelliği olduğu" karşılığını verdi.

Vellucci, "Bu bir tercih değil. Bu bir güvenlik konusu ve biz de aslında güvenlik tavsiyelerini takip ediyoruz." diye konuştu.

Üst düzey BM yetkililerinden dahi gizlendi

BM Cenevre Ofisinin üst düzey yetkililerinden biri ise toplantıdan kendisinin dahi haberdar olmadığını söyledi.

Yetkili, planın kapalı kapılar ardında gizlice yapılmasını ise "Sanırım planın imzalandığından emin olmak ve bunu sağlamak için basına duyurulmamış." değerlendirmesinde bulundu.

Skandal eylem plana ilişkin BM'nin paylaştığı fotoğraflardan, imza törenine sadece BM Cenevre Ofisinin resmi fotoğrafçısının alındığı anlaşılıyor.

Öte yandan, BM Cenevre Ofisine akredite bazı gazeteciler de planın Cenevre'de gizlice imzalanmasına rağmen New York'tan duyurulmasına tepki gösterdi.

Gazetecilerin, 2 Temmuz Salı günü yapılacak haftalık olağan basın toplantısında konuyu gündeme getirecekleri öğrenildi.

BM raporuna göre YPG, 2016'da bünyesinde 46 çocuk savaşçı bulundururken, bu sayı 2017'de yaklaşık 5 kat artarak 224'e çıkmıştı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

Yüksekova’da "Kayaklı Koşu Barış ve Kardeşlik 1. Etap yarışması" heyecanı


Van Spor

Yeşilyurtspor sahasında Bingöl’ü ağırlıyor


Van Spor

Badminton’da Erzincan rüzgârı: 3 şampiyonluk, 1 ikincilik


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

Elazığ Atatürk Stadyumu karla kaplandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ