Adilcevazlı çiftçi bahçesinde salkım ceviz yetiştirdi

Genel 19.10.2017 18:47:07 0
Adilcevazlı çiftçi bahçesinde salkım ceviz yetiştirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde ceviz yetiştiriciliği yapan Erdal Günay’ın bahçesinde yetişen salkım şeklindeki ceviz ağaçları görenleri şaşırttı.
Ak Parti Adilcevaz İlçe Başkanı A. Hamdi Tutçu ve İl Genel Meclis üyesi Halil Sergici, ilçeye bağlı Bahçedere Köyünde aşılı ceviz fidanı yetiştiriciliği yapan Erdal Günay’a ait gen bahçesinde incelemelerde bulundu. Erdal Günay, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) destekli "Serada Aşılı Ceviz Fidanı Projesi" için aldığı 90 bin lira hibe ile kurduğu serada, ceviz fidelerini aşılayarak üretime başladığını ifade ederek, bu sayede kurduğu gen bahçesinde çeşitli aşı denemeleri yaparak salkım ceviz çeşidini yetiştirdiklerini söyledi. Adilcevaz cevizinin kalitesiyle adından söz ettirdiğini ve birçok çeşidinin bulunduğunu ifade edene Günay, “İlçemizde yetişen cevizler kalitesiyle birlikte birçok çeşide sahiptir. 2014 yılında DAKA’dan aldığımız 90 bin liralık hibe ile aşılı ceviz fidanı serası kurduk. Bunun ardından ilçemizin en kaliteli cevizlerinden örnekler alarak fidanlarda aşı çalışmalarına başladık. Ayrıca kurmuş olduğumuz gen bahçesinde ise çeşitli aşı çalışmalarına başladık ve bu netice en kaliteli cevizlerden yaptığımız aşılar sonucunda salkım ceviz çeşidini de üretmeyi başardık. Geçtiğimiz gün Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden gelen bir heyet bahçemizde incelemelerde bulundu. Heyet yetiştirdiğimiz cevizlerimizin kaliteli ve verimli olduğuna kanaat getirerek bu kapsamda yeni bir ceviz çeşidinin daha tescillenmesi için biran önce çalışma başlatılması gerektiğini söylediler. Daha önce tescillenmiş iki çeşidi bulunan Adilcevaz cevizi bu sayede tescillenmiş yeni bir çeşide daha kavuşacak. Bu çalışmaların Adilcevaz cevizine ve ilçe ekonomisine önemli katkılar sağlayacağı aşikârdır. Ayrıca ilçemizde aşılı ceviz fidanlarına yönelik daha kapsamlı çalışmalar yapılabilmesi için halkımızın aşılı ceviz yetiştiriciliği üzerine kurslar açılmasını çok önemsiyoruz. İnşallah yetkililerimiz bu konuya duyarlılık gösterirse açılacak olan kurs sayesinde vatandaşlarımıza ceviz aşısını öğretmeye çalışacağız. İlçemiz cevizinin daha iyi yerlere gelebilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.
Gen bahçesinde incelemelerde bulunan Ak Parti İlçe Başkanı A. Hamdi Tutçu ise, bahçede yetiştirilen salkım cevizleri gördüklerinde şaşırdıklarını dile getirerek, biran önce Adilcevaz cevizi ile ilgili gerekli çalışmaların başlatılması gerektiğini söyledi.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem