Van Ekonomi Konseyinden 'vergi çalıştayı' kararı

Van Ekonomi Konseyi, 2016 yılının son toplantısını Van Ticaret ve Sanayi Odasının başkanlığında gerçekleştirdi.

Ekonomi 26.12.2016 16:28:44 0
Van Ekonomi Konseyinden
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Ekonomi Konseyi, 2016 yılının son toplantısını Van Ticaret ve Sanayi Odasının başkanlığında gerçekleştirdi.

Toplantıya Van TSO, Van TB, Esnaf Odaları Birliği, VANSİAD, İŞGEM, Van SMMMO, TÜMSİAD Van Şubesi, MÜSİAD Van Şubesi, Van PERDER, OSB VE YYÜ Teknokent A.Ş. yetkilileri katıldı. Toplantıda vergi terkini başta olmak üzere kentin ekonomik ve sosyal sorunları detaylı bir şekilde ele alındı. Deprem sonrası mücbir sebep hali nedeni ile ötelenen vergi borçları, toplantının önemli gündem maddesini oluşturdu. Son çıkan vergi barışı yasası ile birlikte karmaşık hale gelen kentin vergi sorunları hakkın da Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, konseye son gelişmeler ve yaşanan sorunlar hakkında bilgi verdi. Şahin, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin yürürlüğe giren 6736 sayılı Kanun gereği vergi dairesine başvuran mükelleflerin iş yoğunluğu nedeni ile ödeme planı ve tahakkuk fişlerini alamadıkları için mevcut yapılandırma yasasından da faydalanamadıklarını, çünkü vergi dairesinde gerekli altyapının hazırlanmadığını kaydetti. Bugün vergisini ödemek isteyen bir mükellefin bile bunu yapamadığını dile getiren Şahin, çünkü mevcut sistemin buna cevap veremediğini ifade etti. Ayrıca Van’da 5 yıldır devam eden mücbir sebep hali ve biriken vergi borçlarının ödenmesinde yaşanacak sıkıntılardan bahseden Şahin, kent için düzenlemesi zaruri genelge veya yasalarla mevcut sorunların önüne geçilmesinin öneminden bahsetti.

25 Kasım 2016 tarihine kadar verilmeyen beyannamelerin verilmesinin mümkün olmadığı ifade eden Şahin; Van için özel bir düzenlemenin hazırlanması gerektiği, aksi halde mükelleflerin büyük mağduriyet yaşayacağını söyledi.

Ekonomi Konseyi, yaptığı değerlendirme sonrasında Van esnafı ve tüccarının katılımı ile 10 Ocak 2017 Salı günü saat 14.00’te Van Ticaret ve Sanayi Odasında bir çalıştay yapılması konusunda görüş birliğine vardı. Çalıştaya tüm iş dünyasının katılımlarının sağlanması konusunda gerekli duyuruların yapılmasının önemine vurguda bulunan konsey üyeleri, çalıştay sonrası hazırlanacak rapor ile ilgili bakanlık ve kurumlar nezdinde Kent Konseyinin gerekli girişimlerde bulunarak sorunun önemi, aciliyeti ve çözümü konusunda gerekli girişimlerde bulunulması kararı alındı.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman; “Vergi meselesi iş dünyamızın önemli sorunlarından biri ve her geçen gün daha karmaşık ve içinden çıkılamaz hale gelmektedir. Konseyin aldığı çalıştay kararı önemlidir. Sorunun tüm taraflarının bir araya gelerek çözüm önerilerini sunmaları önemlidir. Bu nedenle tüm iş dünyamızı bu çalıştaya katılmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.

 


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem