Kuru kayısıdaki fiyat artışı fidelere talebi arttırdı

Malatya’da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kuru kayısı alımı yapmasıyla birlikte kayısıda oluşan fiyat istikrarı fidelere olan talebi arttırdı.

Ekonomi 16.11.2021 15:47:06 0
Kuru kayısıdaki fiyat artışı fidelere talebi arttırdı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.11.2021 15:47

Malatya’da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kuru kayısı alımı yapmasıyla birlikte kayısıda oluşan fiyat istikrarı fidelere olan talebi arttırdı.

Malatya kent merkezinde fidecilik yapan Emrah Ede geçen yıl 15 TL’den satışa sundukları kayısı fidelerinin bu yıl 25 TL’den işlem gördüğünü söyledi. Kayısı fidelerine olan ilgiden memnun olduklarını belirten Ede, “Kayısının para etmesinden dolayı da çiftçilerimizden yoğun talep var. Sadece kayısı, dut, badem, ceviz fakat ağırlık vazgeçilmezimiz kayısı. Hacı Halil, Çatalca ama ağırlık kaba aşı veriyoruz. Susuzluğa dayanıklı oluyor. Şu an kayısı iklim değişikliğinden dolayı ova tutmayacağa benziyor. Kayısı dağlara kaydı. Kayısı bahçeleri bundan sonra dağlarda daha rağbet görür. Masrafsız, kayısı meyvesi de iri oluyor” dedi.

Kayısı olarak beş çeşit fidelerinin olduğunu ifade eden Ede, “Kiraz, elma, armut, şeftali, erik, ceviz, dut, vişne her çeşidimiz var. Normal süs bitkilerine de başladık. Akasya, çınar, akça ağacı, yeşil çam, mavi Selvi onlara da başladık. Devlet desteğinde fidan üreticilerine bir şey yok. Dönüme 110 TL sarı sertifikadan, mavi sertifikada da dönüme 380 TL destek veriyor” şeklinde konuştu.

Girdi maliyetlerinin artışında da dert yanan Ede, ”Devlet desteği 2022 yılından itibaren yüzde 6 eğim olan arazilere verecek. Yüzde 6’nın üzerinde olan düz arazilerden destek kalkıyor artık. Geçen yıl 15 TL satıyorduk kayısı ve meyve fidanlarımızı. Bu yıl 25 TL’den başladık. 45- 50 TL ye aldığımız sülfat gübreyi şimdi 180 TL’ye alıyoruz. Üre gübre 300 TL olmuş. Dap gübre 450 TL olmuş. Çekirdek ekiminde şimdi dap gübreyi kullanmazsak olmaz mecburen atacağız. Girdi maliyetleri baya yükseldi. Bu da bizi zorluyor. İşçi yevmiyeleri arttı, mazot masrafları, elektrik masrafları. Giderleri çoğaldı iki üç katına çıktı. Ama durma yok yine devam” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

Muş’ta futbol antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor hata yapmak istemiyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un 26. hafta konuğu Osmaniyespor


Van Spor

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Çorum FK: 2


Van Spor

Vali Taşolar tribünde taraftarlarla omuz omuza tezahürat yaptı


Van Spor

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ