Kuru kayısıdaki fiyat artışı fidelere talebi arttırdı

Malatya’da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kuru kayısı alımı yapmasıyla birlikte kayısıda oluşan fiyat istikrarı fidelere olan talebi arttırdı.

Ekonomi 16.11.2021 15:47:06 0
Kuru kayısıdaki fiyat artışı fidelere talebi arttırdı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.11.2021 15:47

Malatya’da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kuru kayısı alımı yapmasıyla birlikte kayısıda oluşan fiyat istikrarı fidelere olan talebi arttırdı.

Malatya kent merkezinde fidecilik yapan Emrah Ede geçen yıl 15 TL’den satışa sundukları kayısı fidelerinin bu yıl 25 TL’den işlem gördüğünü söyledi. Kayısı fidelerine olan ilgiden memnun olduklarını belirten Ede, “Kayısının para etmesinden dolayı da çiftçilerimizden yoğun talep var. Sadece kayısı, dut, badem, ceviz fakat ağırlık vazgeçilmezimiz kayısı. Hacı Halil, Çatalca ama ağırlık kaba aşı veriyoruz. Susuzluğa dayanıklı oluyor. Şu an kayısı iklim değişikliğinden dolayı ova tutmayacağa benziyor. Kayısı dağlara kaydı. Kayısı bahçeleri bundan sonra dağlarda daha rağbet görür. Masrafsız, kayısı meyvesi de iri oluyor” dedi.

Kayısı olarak beş çeşit fidelerinin olduğunu ifade eden Ede, “Kiraz, elma, armut, şeftali, erik, ceviz, dut, vişne her çeşidimiz var. Normal süs bitkilerine de başladık. Akasya, çınar, akça ağacı, yeşil çam, mavi Selvi onlara da başladık. Devlet desteğinde fidan üreticilerine bir şey yok. Dönüme 110 TL sarı sertifikadan, mavi sertifikada da dönüme 380 TL destek veriyor” şeklinde konuştu.

Girdi maliyetlerinin artışında da dert yanan Ede, ”Devlet desteği 2022 yılından itibaren yüzde 6 eğim olan arazilere verecek. Yüzde 6’nın üzerinde olan düz arazilerden destek kalkıyor artık. Geçen yıl 15 TL satıyorduk kayısı ve meyve fidanlarımızı. Bu yıl 25 TL’den başladık. 45- 50 TL ye aldığımız sülfat gübreyi şimdi 180 TL’ye alıyoruz. Üre gübre 300 TL olmuş. Dap gübre 450 TL olmuş. Çekirdek ekiminde şimdi dap gübreyi kullanmazsak olmaz mecburen atacağız. Girdi maliyetleri baya yükseldi. Bu da bizi zorluyor. İşçi yevmiyeleri arttı, mazot masrafları, elektrik masrafları. Giderleri çoğaldı iki üç katına çıktı. Ama durma yok yine devam” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ