KOBİ'ler elektrik tedarikçilerini değiştirerek faturalarını yüzde 17 azaltabilir

- Encazip.com kurucusu Çağada Kırım: - '(Yüzde 17'lik düşüş) Bu da bir yıllık kullanımda 2 aylık fatura tutarına yakın bir tasarruf anlamına geliyor'

Ekonomi 4.05.2021 16:43:13 0
KOBİ
Tarih: 01.01.0001 00:00

İSTANBUL (AA) - Elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi Encazip.com'un kurucusu Çağada Kırım, elektrik tedarikçisini değiştiren KOBİ'lerin yüzde 17'ye kadar daha ucuz fiyattan elektrik kullanabileceğini belirtti.

Şirketten yapılan açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Kırım, serbestleşen enerji piyasasından KOBİ'lerin faydalanmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Özellikle tam kapanma döneminde tüketicilerin devletten elektrik faturası konusunda destek beklediğini fakat serbestleşen elektrik piyasasında dinamiklerin kendi desteğini oluşturabileceğini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Serbest tüketici olmasına rağmen elektrik tedarikçisini henüz değiştirmemiş esnaf sayısının 5 milyon civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda iş yerlerinin önemli bir çoğunluğu elektrik tedarikçisini değiştirerek yüzde 17'ye kadar daha ucuz fiyattan elektrik kullanabilir. Bu da bir yıllık kullanımda 2 aylık fatura tutarına yakın bir tasarruf anlamına geliyor. Tüketicilerin devletten destek beklemek yerine, harekete geçerek yine devlet tarafından oluşturulmuş serbest piyasaya katılmaları gerekiyor."

- Pahalı iş yeri elektriği enflasyonu artırıyor

Kırım, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen ay yıllık bazda üretici fiyatlarını yüzde 35,17'ye yükseldiğini, bunun da artan mal ve hizmet fiyatları olarak tüketiciye geri döndüğünü belirterek, "Nihayetinde tüketiciler elektrik faturalarında ödemedikleri maliyeti, aldıkları ürünlerde ödemiş oluyor. Bu durum, enflasyonun yükselmesine de neden olan önemli bir faktördür. İş yerlerinin, serbest piyasaya katılımı yoluyla daha ucuz elektrik kullanması mümkün olsa da bu durumun tedarikçi değiştirmemiş olan iş yerlerine de yansıtılması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tarife fiyatlandırmasında denge olmazsa üretici enflasyonunun çok yükseleceğini ve bundan en çok etkilenen de tüketici olacağını aktaran Kırım, "Yüksek üretici fiyat endeksinin, ilerleyen aylarda tüketici fiyat endeksine de yansıması kaçınılmaz. Dolayısıyla evlerden çok iş yerlerinin desteklenmesinin tüketiciye etkisi çok daha olumlu olur." ifadelerini kullandı.

Kırım, sanayicinin serbest piyasada pazarlık usulüyle uygun fiyata elektrik satın aldığını ancak milyonlarca esnafın bundan faydalanmadığını belirterek, tam kapanma döneminde bundan faydalanılmasının esnafa beklenen desteği sağlayacağını sözlerine ekledi.

açıklamasına göre, son elektrik tarifeleri kapsamında kilovatsaat başına en fazla ücreti esnaf ve KOBİ'ler ödüyor. Elektrik tedarikçisini değiştirmemiş ticarethanelerin ödediği kilovatsaat ücreti vergiler hariç 0,5981 lira iken meskenlerde 0,3967 lira, sanayide ise 0,5515 lira seviyesinde bulunuyor. Bu durum, ekonomik sorunlarla mücadele eden esnaf ve KOBİ’ler’in omzundaki yükü artırırken aradaki bu fark enflasyon verilerine de yansıyor.

Türkiye’deki toplam 45 milyon sayacın 7 milyonu iş yerlerine ait ve tüketilen elektriğin yüzde 23’ü ticarethane, yüzde 45’i de sanayi abone grubu tarafından kullanılıyor.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem