İnönü Üniversitesinin akademik yıl açılışı gerçekleşti

Eğitim 11.10.2017 14:57:43 0
İnönü Üniversitesinin akademik yıl açılışı gerçekleşti
Tarih: 01.01.0001 00:00
İnönü Üniversitesi 2017-2018 akademik yılı açılışı törenle gerçekleşti. 42’inci akademik yıl açılış törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da katıldı.
İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programda açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, bu yıl 42’inci akademik yılın açılışı gerçekleştirdiklerini belirterek, üniversitelerin toplumsal gelişimin merkezleri olduğunu söyledi. İnönü Üniversitesinin 1975 yılından beri ortaya koyduğu başarılı grafiği ile eğitime ve bilime katkısıyla ülkenin yüz akı olduğunu ifade eden Kızılay, “Şehrinden ve kendi toplumundan güç alarak çalışmaları sürdürüyoruz. Üniversitemiz 11 yerleşkeye sahiptir. 13 ilçenin 8’inde okullarımız mevcuttur. 3 yüksekokul, 16 fakültemiz var. Üniversitemizde 6 bine yakın çalışanımız var. Geçtiğimiz yıl üniversiteden 6 bin üzerinde mezun verdik, bu yılda 7 bin 562 ön lisans ve lisans kaydı gerçekleştirildi” şeklinde konuştu. Nitelikli insan yetiştirmenin yanı sıra dünya ölçeğinde akademik çalışmaların yapılmasında öğretim görevlilerine büyük görevler düştüğünü belirten Rektör Kızılay, göreve geldikleri 2015 yılında Türkiye’deki üniversiteler arasında 51’inci olduklarını, bu yıl ise 29’uncu sıraya yükseldiklerini ifade etti.
Malatya Vali vekili Mehmet Ali Aytaç ise yeni akademik yılın hayırlı olması temennisinde bulunarak, “Ülkemizin saygın ve köklü üniversiteleri arasında yer alan İnönü Üniversitesinin hızla geliştiğini görmekteyiz” dedi.
Daha sonra söz alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Hükümetleri olarak yükseköğretimde yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Yükseköğretimde okullaşma oranının yüzde 60,1’e yükseldiğini ifade eden Çalık, “Üniversite sayısı 76’dan 100’ün üstüne çıktı. İstiklal Marşı’nın ilk kelimesi ‘korkma’ diye başlar. Karşımızda duran bütün terör örgütleri ile sonuna kadar mücadele edeceğiz. 15 Temmuz gecesinde olduğumu gibi milletimiz korkmadan yolumuza devam edecek” şeklinde konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de İnönü Üniversitesinin yeni akademik yılının hayırlara vesile olmasını temenni ederek, “İnşallah 2017-2018 eğitim yılı başarılarla dolu olarak geçer. Hem şehrimize katkılar, hem ülkemize yapacağı katkılar ile geleceği inşa noktasında emin adımlar atmış olursunuz” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından İnönü Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde ’Mili kültürün oluşumunda medeni perspektif’ konulu ilk dersi Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş verdi. Dünyanın son derece zor bir dönemden geçtiği ifade eden Bakan Kurtulmuş, gelecek dönemin dünyada hangi yeni çatışmalara, yeni kırılganlıklara gebe olduğunu tahmin etmenin kolay görünmediği söyledi.
Türkiye’nin içerisinde yer aldığı coğrafyada bölgenin bir bölünme süreci içerisinde olduğunu dile getiren Kurtulmuş, “Bir asır evvel hangi oyun tezgahlandıysa, o oyunun ikinci perdesi maalesef 90’lı yılların başından itibaren titizlikle böyle her gün işlenerek sürdürülüyor. Bölge daha fazla etnik çatışmaların, bölge daha fazla mezhebi ve kültürel çatışmaların içerisine sokulmaya çalışılıyor ve ne yazık ki bu bölgelerdeki gelişmelerde ve bu bölge insanlarının birtakım sağa sola savrulmaları da bu projeyi çok daha ciddi bir şekilde destekliyor" ifadelerine yer verdi.
Kurtulmuş, "İşte Türkiye olarak bir taraftan kendi içimizdeki birliği, bütünlüğü sürdürürken diğer taraftan da bu bölgenin daha fazla derlenmesini ve toparlanmasını sağlayacak, bu bölgenin parçalanma projelerine karşı bölge halklarının birleşmesini esas alan perspektif ile siyasetimiz sürdürmeye gayret edeceğiz. Bunu yaparken sağdan sola birtakım saldırıların olacağını, bu anlamda Türkiye’nin ayağına birtakım çelmeler takılmasının mukadder ve muhtemel olduğunu biliyoruz. En sonuncusunu 15 Temmuz hain darbe girişiminde gördüğümüz gibi çok farklı, çok değişik şekilde girişimlerle Türkiye’nin önü tıkanmaya çalışılmaktadır. Buna karşı da hem uyanık olmak hem bir ve beraber olmak mecburiyetindeyiz. Ve milli menfaatlerimizi her türlü iç tartışmalarımızın ötesine koyarak, milli menfaatler etrafında birleşmesini başarabilmeliyiz" diye konuştu.
Törenin sonunda İnönü Üniversitesine destek veren iş adamları Vahap Küçük ve Şahin Nalbant’a plaket takdim edildi. Ayrıca Rektör Kızılay tarafından da Bakanlar Kurtulmuş ve Tüfenkci’ye plaket verildi.
Akademik yılı açılış törenine Bakanlar Kurtulmuş ve Tüfenkci’nin yanı sıra Malatya Valisi Ali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, AK Parti Milletvekilleri Mustafa Şahin ve Nurettin Yaşar, ilçe belediye başkanları, resmi kurum ve kuruluşların temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem