Fransa'dan Suriye konusunda Türkiye, Rusya, Almanya ile birlikte dörtlü konferans önerisi

Fransa, Suriye konusunda Türkiye, Rusya, Almanya ile birlikte Paris’te dörtlü bir konferansa ev sahipliği yapmak istiyor.

Dünya 28.06.2019 11:35:45 0
Fransa'dan Suriye konusunda Türkiye, Rusya, Almanya ile birlikte dörtlü konferans önerisi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in katılımıyla geçen yıl İstanbul’da düzenlenen dörtlü zirvenin tekrarlanması için girişim başlattığı öğrenildi.


Euronews’ün diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian’ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun davetlisi olarak Ankara’ya 3 Haziran'da yaptığı son ziyarette, Paris’in girişimi de gündeme geldi.

Paris’te önümüzdeki aylarda düzenlenecek toplantıda, İdlip’deki son gelişmeler, ateşkesin devamı, göçmen sorunu, Cenevre’de BM gözetiminde Suriye'de Anayasa Komitesi kurulmasıyla ilgili sürdürülen çalışmalar, yabancı IŞİD militanlarının ülkelerine dönüşü konusundaki gelişmelerin masaya yatırılması bekleniyor.

Ankara ve Paris arasında YPG gerginliği
Cenevre Konferansı ve Astana Süreci’nin ardından, geçen yıl 27 Ekim’de Suriye krizine çözüm yolunda yeni bir uluslararası format oluşturularak, İstanbul’da dörtlü bir konferans düzenlenmişti.

Fransa ve Türkiye’nin başta Esad'ın geleceği ve siyasi çözümle ilgili Suriye politikasında ortak görüşler sergilemelerine rağmen, Macron’un ABD’nin desteklediği ve çatı kuruluşunu Türkiye’nin terörist grup ve PKK’nın uzantısı olarak gördüğü YPG’nin yer aldığı heyeti Elysee Sarayı’nda kabul edip önemli vaatlerde bulunması Ankara ve Paris arasında gerginlik yaratmıştı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, son olarak Le Drian’ın Ankara’ya yaptığı ziyarette, bu konuda Türkiye'nin rahatsızlığını, ortak basın toplantısında Fransız bakana iletmişti.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem