‘Tosun Paşa’ filmindeki yeşil vadi sahnesi Malatya’da gerçek oldu

Yeşilçam’ın unutulmaz sinema filminden biri olan Tosun Paşa filmindeki ‘Yeşil vadi’ sahnesi Malatya’da gerçeğe dönüştü. Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş illeri arasındaki sınır tartışması ile yöre halkı yeniden karşı karş

Çevre 19.11.2021 12:16:06 0
‘Tosun Paşa’ filmindeki yeşil vadi sahnesi Malatya’da gerçek oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.11.2021 12:16

Yeşilçam’ın unutulmaz sinema filminden biri olan Tosun Paşa filmindeki ‘Yeşil vadi’ sahnesi Malatya’da gerçeğe dönüştü. Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş illeri arasındaki sınır tartışması ile yöre halkı yeniden karşı karşıya geldi.

Malatya ile Adıyaman sınırında bulunan içme suyu kaynağı, başrollerini Kemal Sunal, Müjde Ar, Adile Naşit ve Şener Şen gibi Yeşilçam’ın efsane isimlerinin rol aldığı Tosun Paşa filmini aratmayan bir kavgaya neden oldu. İki il arasında yaşanan sınır tartışması zaman zaman mera ve su kavgası ile birlikte yeniden alevleniyor.

Taraflar arasındaki tartışma alevlenince Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’ten DSİ ve kadastro ekipleri bölgeye gelerek su ve sınır ölçümleri gerçekleştirdi. Kurucaovalı vatandaşlar ise suyun kendilerine ait olduğunu söyleyerek duruma tepki gösterdi. Suyun olduğu alanın 200 yıldır kendilerine ait mera alanı olarak kullanıldığını iddia eden Kurucaovalılar, suyu isteyen diğer illere sularını vermeyeceklerini söylediler. Kurucaova Mahallesi Muhtarı Mehmet Tatar, tartışma konusu olan bölgenin 17 bin dönüm olduğunu belirterek, yıllarca Kurucaova’nın olan alanın Adıyaman ve Kahramanmaraş’ın Pınarbaşı ilçesine kaydedildiğini iddia ederek yaşananları anlattı. 1949 yılında Kurucaova’nın bölgeyle ilgili kaydının olduğunu ve bütün tepelerin isimleri ile adlandırıldığın belirten Tatar, “Tapu kütüğünde kayıtlı. 1988 yılında kadastro girince 1949 yılına göre oluşturulan sınırlar belirleniyor. Burada tartışma konusu olan 17 dönümlük bir mera. 1997 yılında Pınarbaşı ilçesi 17 bin dönüm merayı kendi üzerlerine kaydediyor. Yani tapu üstüne tapu geçirilmiş. Kadastro kanununun 22. maddesi diyor ki yapılan 2’inci kadastro tüm sonuçlarıyla hükümsüzdür. Pınarbaşı tarafı sürekli Yargıtay kararını açıklıyor. Buralar kadimden beri bizim” dedi.

Kurucaova’nın geçim kaynağının başında hayvancılık geldiğini ve suyun kendileri için önemli olduğunu da dile getiren Tatar, “2006-2007 yıllarında Pınarbaşı tarafı Adıyaman ve Kahramanmaraş üzerinden yazışıp bu suların tahsisini almış. Bizim mera komisyonunun hiç haberi bile yok. Bizim Kurucaova belediyesi suları getirmek için proje yapıyor ve o zaman farkına varıyorlar ki burada bir sorun var. Bu zamana kadar kimseden ses seda yoktu ve bizde kendi halimizde bekliyorduk. Bizim Pınarbaşı’nda akrabalarımız var, onlarında aynı şekilde Kurucaova’da akrabaları var. Komşu iki mahalle burası. Bir inat uğruna iki mahalle karşı karşıya geldi. Yazık bu insanlara. Biz Kurucaovalılar olarak asla bu bölgeyi kimseye vermeyiz. Sınırlarımızın bir an evvel belli olsun istiyoruz” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

Yüksekova’da "Kayaklı Koşu Barış ve Kardeşlik 1. Etap yarışması" heyecanı


Van Spor

Yeşilyurtspor sahasında Bingöl’ü ağırlıyor


Van Spor

Badminton’da Erzincan rüzgârı: 3 şampiyonluk, 1 ikincilik


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

Elazığ Atatürk Stadyumu karla kaplandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ