Atatürk Üniversitesinin Aşı Projesi TÜBİTAK’tan Destek Aldı

Ziraat Fakültesi, Veteriner Fakültesi ve Hayvan Hastanesiyle bölge çiftçisini üretimde destekleyen ve bilimsel çalışmalarıyla da çeşitli konularda yardımcı olan Atatürk Üniversitesi, hayvan sağlığı alanında önemli bir projeye imza at

Bilim ve Teknoloji 8.09.2021 16:41:54 0
Atatürk Üniversitesinin Aşı Projesi TÜBİTAK’tan Destek Aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.09.2021 16:41

Ziraat Fakültesi, Veteriner Fakültesi ve Hayvan Hastanesiyle bölge çiftçisini üretimde destekleyen ve bilimsel çalışmalarıyla da çeşitli konularda yardımcı olan Atatürk Üniversitesi, hayvan sağlığı alanında önemli bir projeye imza attı.


Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Cemal Adıgüzel yürütücülüğünde, Mart 2021 döneminde başvurusu yapılan proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 projesi desteklenmeye hak kazandı.


“Bor İçeren Polimerik Nanopartikülerlerin Adjuvant Sistemi Olarak Kullanımı ile İnaktif M. Bovis Aşısı Geliştirilmesi: İn Vivo ve İn Vitro Karakterizasyonları” isimli proje, Veterinerlikte Aşı ve Biyolojik Ürün Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinin desteğiyle gerçekleştirildi.


Mycoplasma türlerinin en patojenik türlerinden biri olarak kabul edilen ve dünya çapında çiftlik hayvanları için önemli ekonomik kayıplara neden olan Mycoplasma bovis bakterisine karşı buzağılarda kullanılmak üzere aşı geliştirmeyi amaçlayan proje ile hayvancılığın önemli bir sorunu olan buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.


“Son Yıllarda Aşı ve Aşılamadaki Önem Daha da Ön Plana Çıktı”


Geliştirilmesi planlanan bu aşı ile ilgili konuşan Rektör Prof. Dr. Çomaklı, geliştirilecek aşının hem ülkemiz hayvancılığının devamı olan buzağıların korunmasına yardımcı olacağını, hem de maddi kayıpların önüne geçerek ekonomik kazanç sağlayacağını ifade etti.


Rektör Çomaklı, aşının bulaşıcı hastalıkların önlenmesi, kontrol altına alınması ve ortadan kaldırılması, hayvan sağlığı ve refahının iyileştirilmesi ve tedavi ihtiyacının azaltılması için yıllardır kullanılan önemli bir araç olduğunun altını çizdi.


Projede emeği geçen Veteriner, Eczacılık ve Fen Fakültesi öğretim üyeleri ile İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Entitüsü uzmanlarına teşekkür eden Prof. Dr. Çomaklı, elde edilen başarıların devamın gelmesi temennisinde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

Türkiye’nin en genç hokey takımından büyük başarı


Van Spor

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ