En popüler yazılım dili olan Python nedir? Neden bu kadar önemli?

Teknoloji artık günümüzde bu konulara çok uzak olan kişilerin dahi mecburi olarak ilgi alanı arasında yerini almaya başladı. Zira herkesin elinde olan ve hayal ettiğimizin de çok daha ötesine geçen akıllı telefonlar artık hayatımızın ?

Bilim ve Teknoloji 9.12.2019 00:48:41 0
En popüler yazılım dili olan Python nedir? Neden bu kadar önemli?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Teknoloji artık günümüzde bu konulara çok uzak olan kişilerin dahi mecburi olarak ilgi alanı arasında yerini almaya başladı. Zira herkesin elinde olan ve hayal ettiğimizin de çok daha ötesine geçen akıllı telefonlar artık hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Bu nedenle günümüzde pek çok gündelik işimizi dahi oldukça pratik bir şekilde çözmemize imkân tanıyan bu aletler adeta elimiz ayağımız olmuş durumda.

Özellikle birer teknolojik devrim sayılabilecek yapay zekâ ve makine öğrenmesi gibi konular hakkındaki ciddi gelişmeler, insanların bu alana yönelmesini sağlıyor. Şimdiden pek çok gencin ileride bu alanlarda çalışmak istediği bilinen bir durum. Üniversitelerin bilgisayar mühendisliği programlarına son yıllarda artan yoğun ilgiyi de bu durumun bir göstergesi olarak görebiliriz.

Peki, bu işin mutfağına geçmek isteyen kişilerin teknik olarak neleri bilmesi gerekir? Tabi ki herkesin aklına ilk gelecek cevap yazılım bilgisi olacaktır. Ancak özellikle son dönem gelişmelere uygun bir yazılım geliştirme için gerekli olan temel bilgi nedir sorusuna cevap olarak ise ilk göreceğimiz şey Python yazılım dili olacaktır.

Python yazılım dili günümüzde en son teknoloji ile geliştirilen uygulamaların pek çoğunun temelinde yatan unsur olmuştur. Özellikle yapay zekâ ve makine öğrenmesi gibi ileri teknolojik düzeyde kodlama yapabilmek için en uygun yazılım dili olan Python’un önemi yazılımcılara yapacakları kodlamaları pratik bir şekilde yapma fırsatı sunmasıdır.

Python’u diğer yazılım dillerinden farklı kılan noktalar

Python’u diğer yazılım dillerinden farklı kılan noktaların bazıları şunlardır:

  • Öncelikle Python yukarıda da kısaca bahsettiğimiz üzere oldukça pratik bir yazılım dilidir. Geleneksel yazılım dillerine kıyasla kod yazmak ve bu kodu çalıştırmak için Python’da fazla uğraşı vermek gerekmemektedir. Geleneksel yazılım dillerinde 5 satır kod yazarak yapılabilecek bir işlem Python’da sadece tek satır kodla halledilebilmektedir. Bu durum da ister istemez yazılımcıya pratiklik sağlamaktadır.

  • Python yazılım dili ile çalışan yazılımcıların bu dil ile interaktif bir ilişki içerisinde olmaları Python’u rakiplerinden öne çıkartan bir başka unsurdur. Python kullanan bütün geliştiriciler bu yazılım diline hazır kütüphaneler oluşturarak diğer yazılımcıların kullanımına açabilmektedir. Dolayısıyla halihazırda hemen hemen her programda kullanılacak olan benzer hesaplamalara ilişkin yazılacak kodlar kütüphaneden pratik bir şekilde çekilebilmekte ve bu durum yazılımcıya yeni bir pratiklik sağlamaktadır.

  • Bu pratiklik sebebiyle Python çok karmaşık işlemlerin yapılmasına da olanak tanımaktadır.

  • Python son zamanların en gözde konuları olan yapay zekâ ve makine öğrenmesi konularına ilişkin kodlamaların yapılması noktasında en uyumlu yazılım dilidir. Ayrıca pratikliği sayesinde öğrenmesi ve uygulaması oldukça kolay bir yazılım dili olduğu için de günümüzde pek çok kimse Python’u tercih etmektedir.

Sanılanın aksine geçmişi oldukça eski bir tarihe dayanan Python ilk olarak 1990’lı yıllarda geliştirilmeye başlanmıştır. Diğer geleneksel yazılım dillerine kıyaslandığında çok daha pratik kullanım sunan Python’un bu pratikliği ancak son 5-6 senede bu dilin yazılım dünyasına hakimiyetini sağlamıştır.

Ancak yine de oldukça yeni bir dil olması ve çok farklı uygulamalarda kullanılması nedeniyle bu alanda kendini kanıtlamış yazılımcı sayısı azdır. Bunlardan bazıları ise 2015 yılında kurulmuş olan Flatfy şirketi aracılığıyla iddialı bir Python test etme aracı gerçekleştirmiştir. Flatfy Play adını verdikleri Python kodlama oyunu ile yazılımcıların Python bilgilerini test etmek isteyen Flatfy ekibinin 12 sorudan oluşan Python problemlerini çözerek yeterli düzeyde Python bilginiz olup olmadığını görmeniz mümkündür.

Bunun yanı sıra Flatfy emlak arama motoru IT ekibi dışında dünyanın en büyük şirketlerinin birçoğu bu alanda yetkin kişileri bünyesine katmak istemektedir. Bu şirketlerden biri de en gelişmiş yazılım uygulamalarını ortaya koyan dünya devi Google şirketidir. Tıpkı Flatfy Play gibi Google da bir dönem yazılımcıların bilgilerini ölçmek için Flatfy Play tarzında bir yazılımcı bulmacası geliştirmiştir. Ancak Flatfy Play’ın aksine Google tarafından geliştirilen bu bulmacaya dışarıdan müdahalede bulunulabilmiştir.

Bu denli önemli ve dünyanın teknolojik gidişatını önümüzdeki yıllarda oldukça derinden etkileyecek Python yazılım dili, günümüzde kullanılan pek çok akıllı uygulamanın temelini oluşturmaktadır. Ancak tabi ki bu konu kısa bir bilgilendirme yazısı ile öğrenilmeyecek kadar tafsilatlı bir konudur. Yine de teknoloji ile uzaktan yakından ilgisi olan kişilerin oldukça uzun bir geçmişe sahip olan bu konuyu öğrenmek için hala geç kalmadıklarını belirtebiliriz. Dünyada çok gelişmiş uygulamalarına yer veriliyor olsa da yukarıda bahsettiğimiz üzere öğrenmesi oldukça kolay bir yazılım dili olması ve uygulama alanının sınırsız olması gibi sebeplerden dolayı Python’u bir an önce öğrenmenin geleceğin dünyasında bir yer edinmek anlamına geleceği de oldukça açıktır.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem