Tarih: 29.09.2025 17:37

İslam İttifakı Ordusu: 43 Ülkenin Katılımıyla Devasa Askeri Güç Yeniden Gündemde

Facebook Twitter Linked-in

İsrail'in Gazze saldırıları, 2015'te kurulan ve 200 bin askerle tatbikat yapan İslam İttifakı Ordusu'na olan ilgiyi yeniden alevlendirdi. Stratejik uzmanlar, ittifakın dünya siyasetinde oluşturduğu etkiye dikkat çekiyor.

Bir İttifak Doğuyor: 34 Ülkenin Onayıyla Resmi Kuruluş

İsrail'in Gazze'deki saldırıları sonrası yeniden gündeme gelen "İslam Ordusu" çağrılarının aslında 2015'te karşılık bulduğu kaydedildi. Stratejik Düşünce ve Araştırma Vakfı Başkanı Sinan Tavukcu, Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde yayımlanan analizinde, "İslam Ordusu 15 Aralık 2015'te 34 ülkenin onayı ile kuruldu, 200 bin askerin katıldığı Ra'du'ş Şimal tatbikatı ile sahneye çıktı" dedi.

100 Uçak 200 Bin Askerle Dev Tatbikat

SDAV Başkanı Tavukcu, "İslam Ordusu'nun ilan edildiği 15 Aralık 2015'ten yaklaşık 2,5 ay sonra, 26 İslam ülkesinden 200 bin asker, 100 uçak ve yüzlerce kara aracının katıldığı İslam Ordusu tatbikatı yapıldı. Ra'du'ş Şimal (Kuzeyin Gök Gürültüsü) adı verilen ve Şubat ayı sonunda başlayıp üç hafta süren tatbikat Suudi Arabistan'ın kuzeyindeki Hafr el-Batın'da gerçekleştirildi. Gerek katılan asker sayısı gerekse tatbikat bölgesinin genişliği bakımından o zamana kadar Ortadoğu'da yapılmış en büyük askeri tatbikattı." ifadelerini kullandı.

Tatbikatın yapıldığı Suudi Arabistan'daki Hafr el-Batın'da pankartlara "Bu ordu Muhammed ordusudur" yazıldı.

Türk askerleri de sahadaydı.

Türkiye'yi dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz resmen temsil etti.

Üye Sayısı 34'den 43'e Yükseldi

Başlangıçta 34 ülkenin katılımıyla kurulan ittifakın bugün 43 üyeye ulaştığını vurgulayan Tavukcu, listedeki ülkeler arasında Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan, Mısır, Katar, Ürdün, Nijerya ve Malezya gibi kritik aktörlerin yer aldığını belirtti.

Sinan Tavukcu, "İslam İttifakı Ordusu; basın, finans, istihbarat, askerî kurumlar olmak üzere dört temel yapı üzerine inşa edildi. Ayrıca askerî olarak Riyad'da İttifak'ın operasyonlarının koordine edileceği bir merkez tahsis edilmesi ve bütçe ayrılması kararlaştırıldı." hatırlatmasını yaptı.

ABD ve NATO'yu Ürküten Güç

SDAV Başkanı Tavukcu analizinde şu ifadelere yer verdi:

"Dünya kamuoyunun dikkatini çekmeden bir İslam İttifakı Ordusu'nun oluşturulması ve 200 bin kişilik muazzam bir tatbikatın sessiz sedasız hazırlanma becerisi öncelikle ABD ve NATO'yu ürküttü. İslam ülkeleri arasında böyle bir askeri ittifak kurma ve tatbikatı organize etme yeteneğine, NATO üyeliği dolayısıyla bir ittifak tecrübesine sahip olan Türk Ordusu hâizdi. Yazımızda bahsettiğimiz gibi, 1945 yılından bu yana bir Arap Ordusu kuramayan Arap dünyası gerçeği ortada iken, Suudi Arabistan'ın liderliğinde 41 İslam devletinin bir araya gelmesi mümkün değildi. Türkiye'nin hala NATO ittifakı üyesi olması sebebiyle, İslam İttifakı önderliği için Suudi Arabistan'ın öne çıkarıldığı ve merkez olarak Suud topraklarının seçildiği anlaşılıyordu. İslam Ordusu'nun kurulmasında ikinci büyük rol Pakistan ve Suudi Arabistan'a aitti."

Sinan Tavukcu, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe kalkışmasının sebeplerinden bir tanesinin de İslam  ordusundna duyulan rahatsızlığın yattığını ifade etti.

Tavukcu, şunları kaydetti:

"ABD-NATO ekseni, İslam İttifakının ve İslam Ordusu'nun hayata geçirilmesinden o kadar rahatsız oldu ki, bu teşebbüsün aktörlerini yok etmek üzere, ordu içindeki işbirlikçilerinin kaos oluşturma stratejisine dayalı olarak 15 Temmuz 2016'da Türkiye'yi işgal etmeye kalktı. Ancak, Yeni Türkiye'nin bu saldırıyı bekleyen güçleri işgal girişimini alt etme ve ABD-NATO'yu yenme başarısı gösterdiler."

İslam Dünyası İçin Dönüm Noktası

Türkiye'nin ABD ve NATO'ya olan güven kaybı dolayısıyla yeni ittifak teşkil etmeye çalıştığı ve İslam dünyasını toparlayarak yeni dünya düzenine hazırlandığı iddiasının yabana atılır iddia olmadığını belirten Sinan Tavukcu, "Burada en önemli husus, 57 İslam ülkesinden en azından 41'inin bir İslam İttifakı'na ve İslam Ordusu kurma teşebbüsüne inanması ve içinde yer alma isteğinin ortaya çıkmasıdır. Tatbikat bunun başarılabileceğini göstermiştir. Bu güven, kararlılık ve ortaya çıkma cesareti İslam dünyası için bir dönüm noktası teşkil edecektir." değerlendirmesini yaptı.

Islamic Military Counter Terrorism Coalition (IMCTC) Üyesi 43 ülke şöyle listeleniyor:

1- Afganistan İslam Cumhuriyeti

2- Bareyn Krallığı

3- Bangladeş Halk Cumhuriyeti

4- Benin Cumhuriyeti

5- Brunei Darüsselam

6- Burkina Faso

7- Kamerun Cumhuriyeti

8- Çad Cumhuriyeti

9- Komorlar Birliği

10- Fildişi Sahili Cumhuriyeti

11- Cibuti Cumhuriyeti

12- Msır Arap Cumhuriyeti

13- Gabon Cumhuriyeti

14- Gambiya Cumhuriyeti

15- Gine Cumhuriyeti

16- Gine-Bissau Cumhuriyeti

17- Ürdün Haşimi Krallığı

18- Kenya Cumhuriyeti

19- Kuveyt Devleti

20- Lübnan Cumhuriyeti

21- Libya Devleti

22- Malezya

23- Maldivler Cumhuriyeti

24- Mali Cumhuriyeti

25- Moritanya İslam Cumhuriyeti

26- Fas Krallığı

27- Nijer Cumhuriyeti

28- Nijerya Federal Cumhuriyeti

29- Umman Sultanlığı

30- Pakistan İslam Cumhuriyeti

31- Filistin Devleti

32- Katar Devleti

33- Suudi Arabistan Krallığı

34- Senegal Cumhuriyeti

35- Sierra Leone Cumhuriyeti

36- Somali Federal Cumhuriyeti

37- Sudan Cumhuriyeti

38- Togo Cumhuriyeti

39- Tunus Cumhuriyeti

40- Türkiye Cumhuriyeti

41- Uganda Cumhuriyeti

42- Birleşik Arap Emirlikleri

43- Yemen Cumhuriyeti

Kaynak: Haber7




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —