Tarih: 12.10.2025 01:41

Büyükşehir Yasasında Köklü Değişiklik: Belediye Harcamaları Valilik İznine Bağlanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Gazeteci Barış Yarkadaş, TGRT Haber ekranlarında önemli bir kulis bilgisini paylaşarak, Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda köklü değişikliklerin hazırlandığını duyurdu. Yeni düzenlemeyle, belediyelerin mali disiplin altına alınması ve temel hizmetlere odaklanmasının hedeflendiği belirtildi.

Vali ve Kaymakam Onayı Zorunlu Hale Geliyor

Yarkadaş'ın açıklamalarına göre, yasa değişikliğinin en dikkat çeken maddesi, belediyelerin düzenleyeceği konser, tanıtım ve benzeri etkinlikler için valilik veya kaymakamlık izninin zorunlu kılınması olacak. Bu adımın, belediyelerin bütçelerini daha şeffaf ve denetlenebilir hale getirmek amacı taşıdığı ifade ediliyor. Yarkadaş, "Konserlerin belediyelerin kara deliği haline dönüştüğü" eleştirisinde bulunarak, düzenlemenin gerekliliğine dikkat çekti.

Harcama Kalemlerine Sıkı Denetim

Değişiklik tasarısının bir diğer önemli ayağını ise belediye harcamalarına getirilecek sınırlamalar oluşturuyor. "Halkla İlişkiler, tanıtım, temsil, ağırlama, konser gibi harcamalar sınırlandırılacak" diyen Yarkadaş, böylece kaynakların belediyelerin asli görevlerine kanalize edileceğini söyledi. Yeni düzenlemenin amacının, "suyu akıtmak, çöpü toplamak ve altyapıyı yapmak gibi belediyelerin temel hizmetlerine ağırlık vermek" olduğu vurgulandı.

Beşiktaş Belediyesi'nden Çarpıcı Örnek: Maaşlar Bölünerek Ödeniyor

Yaşanan mali sorunların boyutunu gözler önüne sermek isteyen Yarkadaş, Beşiktaş Belediyesi'nde yaşananları örnek gösterdi. Belediyede görev yapan bir temizlik işçisiyle yaptığı görüşmeyi aktaran Yarkadaş, çalışanların Temmuz ayından bu yana maaşlarını düzenli alamadığını, maaşların 4-5'e bölünerek ödendiğini ve araç filosunun eski olduğunu iletti.

"Binin Üzerinde Fazla Çalışan" Tespiti

Yarkadaş, sorunun kökeninde belediyelerdeki "fazla çalışan" meselesinin yattığını savundu. İçişleri Bakanlığı'nın tespitine göre, sadece Beşiktaş Belediyesi'nde binin üzerinde fazla personel olduğunu belirten Yarkadaş, "Siz her ay 80 milyon TL gibi bütçenizin üstünde bir para harcarsanız bu senede 1 milyar TL eder. Bu da bütçenizin 5'te biridir" ifadelerini kullandı. Bu durumun, "siyasetin finansmanı" ile ilişkili olduğunu iddia etti.

Gazeteci Yarkadaş, Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Rasim Şişman'ın sorunları çözmek için çaba gösterdiğini de sözlerine ekledi, ancak mevcut sistemle Türkiye genelindeki belediyelerin sağlıklı hizmet veremeyeceği uyarısında bulundu. Önerilen yasa değişikliğinin, bu tür mali sıkıntıların önüne geçmek için kritik bir adım olabileceği değerlendiriliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —