Yeşim Savu, 'Projelerimiz ile kente ve halka dokunuyoruz'

Van FM’de Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem programına konuk olan İpekyolu Belediyesi Plan Proje Müdürü Yeşim Savu, “Projelerimizi uygulama alanında bulunan halkımız ve esnafımız ile istişare ederek hazırlıyoruz.

Van Haberleri 10.12.2018 00:44:34 0
Yeşim Savu,
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van FM’de Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem  programına konuk olan  İpekyolu Belediyesi  Plan Proje Müdürü Yeşim Savu, “Projelerimizi uygulama alanında bulunan halkımız ve esnafımız ile istişare ederek hazırlıyoruz. Amacımız insanımızın mutlu olması” dedi.

 

Programda Gazeteci Ziya Türk'ün sorularını cevaplayan İpekyolu Belediyesi Plan Proje Müdürü Yeşim Savu, insan odaklı projeler ile kenti mutlu bireylerin yaşam alanı haline getirdiklerini söyledi.

 

“PROJELERİMİZİ HALK VE ESNAFLA İSTİŞARELİ YAPIYORUZ’’

Plan Proje Müdürlüğü olarak yapılan projelerde imzamız var direyerek iddialı olduklarını belirten İpekyolu Belediyesi Plan Proje müdürü Yeşim Savu  “Plan Proje Müdürlüğü olarak sene içerisinde yapılacak olan bütün projelerin fizibilite çalışmasını yapıyoruz. Mimarlar ve mühendisler olarak toplanıp ne yapılabilir, vatandaşımıza nasıl hitap edebiliriz, nasıl projeler hazırlayabiliriz diye oturup konuşuyoruz. Konuştuktan sonra yavaş, yavaş, proje aşamasına geçiyoruz. Proje aşamasına geçmeden önce orada bulunan halkla esnafla birçok istişare yapıyoruz. Ondan sonra istekler doğrultusunda üç boyutlu ön çalışma hazırlıyoruz buna avam çalışması diyoruz. Avam çalışmasından sonra üç boyutlu çalışmaya geçip birkaç seçenekle Kaymakamımızla toplantı yapıp hangisi daha iyi diye değerlendirdikten sonra proje aşamasına geçiyoruz. Tabi bunun bir ihale süreci oluyor. İhale sürecinden sonra elimizden geldiğince erken bitirmeye çalışıyoruz. Yaptığımız sokaklar alt yapısı zayıf sokaklardır. Daha önce hizmet gitmemiş sokaklara dokunuyoruz. ’dedi.

 

 ‘’HAREKETSİZ SOKAKLARI CANLANDIRDIK’’

Plan Proje Müdürlüğü olarak, hem tiraceri canlanlandırmak, hem sokakları kültürü de yaşatarak estetik hale getirmek için sokak çalışmalarından işe başladıklarını ifade eden Yeşim Savu, sözlerini şöyle sürdürdü;

 

İlk olarak Kahvaltıcılar sokağından bahsetmek istiyorum. Bizim oradaki amacımız kahvaltı dışında kimsenin uğramadığı sokağı, vatandaşımızın ilgisini çekip ve uğrak bir yer haline getirmek. Konsept olarak Van kültürünü yansıtmak. Otlu peyniri ve Van evleri ile yansıtmak.

 

İkinci olarak da taraftar sokaktan bahsetmek istiyorum. Taraftar sokağımızı özellikle maç havası olan, bilinmeyen halkın pek uğramadığı sokakta yapmaya karar verdik. Konseptimizde Van sporuna sahip çıkmak ve gençlerimize ortak bir buluşma noktası, keyifle maç izleyebilecekleri, haklımızın, bayanlarımızın ilgisini çekecek bir çalışma yapmaktı. Gayet güzel bir çalışma oldu.

 

Üçüncü sokağımız da, çocuk oyun sokağı. Buradaki amacımız çocuklarımıza yönelik bir çalışma yapmaktı. Çocukları teknolojiden uzaklaştırıp, eski oyunlarımızı hatırlatıp oynamalarını sağlamak geçmişte oynadığımız saklambaç, misket, seksek vb. oyunları oynayarak diğer çocuklarla iletişim halinde olması. Ayrıca çocuklarını oyun sokağına götüren ailelerde orada yapmış olduğumuz 3 boyulu satranç oyunu oynayarak güzel vakit geçirebilir.

 

Dördüncü sokağımız da Ercişli Emrah Sokak. Bu sokağımız Ercişli Emrah Çıkmaz Sokağı diye geçiyordu. Tam merkezin ortasında olan bir sokaktı. Bizde buraya da bir konsept yapalım dedik ve yaptık. Ercişli Emrah Sokakta, Ercişli Emrah’ın hayatını ele aldık. Bir şiir koridoru oluşturup Ercişli Emrah’ın yazmış olduğu birçok şiiri ve Ercişli Emrah’ın resmini yapıp sokağımızı vatandaşımızla buluşturduk.

 

Beşinci sokağımız Kültür Sokak. Kültür sokağımız tamamen ölmüş, birçok işletmenin bir arada olduğu bir sokaktı. Bizde farklı kültürlerin bir arada bulunduğu bu sokağa el attık. Birbirinden değerli şairimizin birbirinden güzel şiirlerinden kıtalar alarak sokağımıza renk kattık ve halkımızla buluşturduk.

 

Altıncı Sokağımız yapımı hala süren fistan sokak. Fistan biliyorsunuz Van düğünlerinin vazgeçilmez yöresel bir kıyafeti bizde bunu düşünerek fistan satan esnafımızın en çok bulunduğu sokağa ışıl, ışıl tıpkı fistan gibi dikkat çeken bir sokak yapıp kültürümüzde burada tanıtmak. Fistan sokağımız birkaç hafta içerisinde vatandaşımızın hizmetine açılacaktır. Şimdiden Van halkına hayırlı olsun.

 

Son olarak da Ordu Caddesi’ne değinmek istiyorum. Ordu Caddesi’ni biliyorsunuz önceden seyyar satıcılardan dolayı aileler oradan geçemiyordu. Esnafın bu konuda şikâyeti çok fazlaydı. Bizde bunları düşünerek kaldırım, refüj ve ışıklandırma çalışması yaptık. Bu sayede esnafımız hem rahat bir nefes aldı hem de ailelerimiz rahatlıkla Ordu Caddesi’ni kullanabiliyor. Yapmış olduğumuz çalışmalardan da esnafımızda gayet memnun.

                                                                                     

‘’BUTİK SOKAKLARIMIZ VAN’A RENK KATTI’’

Van’a karşı görüşleri yapmış olduğumuz çalışmalarla değiştirdik diyerek bu yüzden mutlu olduklarını belirten Yeşim Savu’’ Yapmış olduğumuz çalışmalar Van’a renk kattı. Van dışından gelen vatandaşlarımız yapmış olduğumuz sokaklara giderek vakit geçirmesi, sokaklarımıza uğraması esnafımızındı ekonomik olarak kalkınmasına neden oluyor. Butik sokaklarımız halkımızın sosyalleşmesine, gezmesine neden oluyor bizde bunları gördükçe daha çok mutlu oluyoruz. ’dedi.

 

‘’Z KÜTÜPHANLERİ İLE DAHA ÇOK OKUYORUZ’’

Van halkı daha çok okusun, daha çok bilgiye sahip olsun diyerek yapmış oldukları kütüphane çalışmasından bahseden Yeşim Savu ‘’İpekyolu belediyesi olarak bu yıl içerisinde 16 tane okula farklı konseptlerle kütüphane yaptık yapıtımız kütüphanelerde öğrencilerimizin daha çok kitap okumasını sağladık. Her yasta çocukların okuyacağı kitaplar, kütüphanemizde mevcut. Sadece öğrencilerimizi düşünmedik yetişkin vatandaşlarımızda düşündük ve Kent Park’ ta vatandaşımızın rahatlıkla istediği kitabı okuyabilmesi için bir kütüphane kurduk. Kütüphaneni yanında bulunan cafede de oturup kitaplarını rahatlıkla okuması için her türlü detayı düşündük. İsteyen vatandaşlarımızda istediği kitapları kütüphaneden alarak okuduktan sonra getirebilir. ’dedi.

 

 ‘’2019 İÇİN BÜYÜK PROJELERİMİZ DE MEVCUT’’

Çalışmalarının 2019’da da süreceğini belirten Yeşim Savu’ ’Çalışmalarımız sadece 2018’le sınırlı değil 2019 içinde Van halkını bekleyen büyük projelerimiz var. Şuan bu projelerden bahsetmek isterdim ama Van halkı için sürpriz olsun istiyorum. Sadece şunun müjdesini vermek istiyorum Sanat Sokağı için çok güzel ve büyük bir projemiz var. 2019’da Van ve Sanat Sokağı çok daha güzel olacak. ’dedi.

 

Kaynak: Van Postası Gazetesi / Gülten Sanca


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem