Köyüne döndü, devlet desteği ile sürü sahibi oldu

Ekonomi 12.02.2018 09:50:55 0
Köyüne döndü, devlet desteği ile sürü sahibi oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00
Bursa’da 17 yıl kaldıktan sonra ailesiyle Tunceli’deki köyüne dönen 32 yaşındaki Dilek Takak, “Genç Çiftçi Projesi” sayesinde yüzde yüz hibe ile aldığı 40 adet koyunla hayvancılık yapıyor.
Tunceli’de boşalan köyler huzur ortamının sağlanması ve hükumetin desteklediği projeler sayesinde yeniden canlanıyor. Özellikle kırsal kalkınmayı canlandırmak ve gençlerin üretime dahil edilmesini amaçlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Genç Çiftçi Projesi” sayesinde kentte yüzde yüz hibe desteğinden 2017 yılında 146 kişi yararlandı. 17 yıl Bursa’da yaşadıktan sonra Tunceli’nin Gömemiş köyüne dönen 32 yaşındaki Dilek Takak da, yüzde yüz hibe desteği ile hayvancılık yapılıyor. Proje sayesinde 40 adet küçükbaş hayvan sahibi olan evli ve bir çocuk annesi Takak, şimdi bu sayıyı artırarak üretime dahil olmak istiyor.

"Kendi paramızla alamazdık"
Köye dönüş yaptıklarını anlatan Dilek Takak,"17 yıl Bursa’da yaşadıktan sonra Tunceli’ye geri dönüş yaptık. Eşimle birlikte burada yaşıyoruz. Sonra “Genç Çiftçi” projesi olduğunu duyduk ve gidip başvurduk. Proje kapsamında yüzde yüz hibe ile 40 koyun verildi. Şuan 40 koyunla başladım. İleride bu sayıyı artıracağıma inanıyorum. İlerleyen zamanlarda bu projeyi hem kendimiz için hem de yöremiz için faydalı hale getirmeyi düşünüyorum. Küçükbaş hayvancılığı burada geliştirmek istiyorum"dedi.
Özellikle kadın çiftçileri bu tür projelere yönelmesini öneren Takak," Önceden büyükbaş hayvancılık yapıyorduk ve bize oldukça maliyetli oluyordu. Küçükbaş hayvancılık hep yapmak istediğimiz bir şeydi ancak bu kadar koyunu kendi imkanlarımızla alamazdık. Bu proje sayesinde cebimizden hiç para çıkmadan hayvan sahibi olduk” ifadelerine yer verdi.

Tunceli’ye 2 yılda 10 milyon liralık bütçe desteği sağlandı”
Bakanlık tarafından "Genç Çiftçi Projesi"nin iki yıldır uygulandığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, “Bakanlığımızın kırsal alanda özellikle kadın çiftçilerimizin desteklenmesi, kadınlarımızın kırsal alanda üretime dahil olmaları amacıyla 2 yıldır uyguladığı Genç Çiftçi Projesi kapsamında yüzde yüz hibe desteği ile Dilek hanıma 40 koyun verdik” dedi.
Tunceli’de hükumet tarafından pozitif ayrımcılık sağlandığını, talep edilen hiçbir başvurunun geri çevrilmediğini belirten Kaya, “Tunceli’ye 2 yılda 10 milyon liralık bütçe desteği bakanlığımızca sağlandı. Ben Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Bakanımıza ve Valimize projeye verdikleri desteklerden ötürü teşekkür ediyorum. Üreticilerimiz, kırsal alanda üretime katılma noktasında sıkıntı yaşıyordu. Bizler sadece hayvancılık değil, bitkisel üretim, seracılık, sulama, meyve bahçeleri, tavukçuluk, ipek böceği yetiştiriciliği gibi tarımın her alanında 30 bin lira yüzde yüz hibe desteği ile genç çiftçilerimizi, özellikle kadın çiftçilerimizi kırsalda üretime kazandırmaya çalışıyoruz”diye bilgi verdi.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem